Home

Foaie pentru dialog

NR.49, ANUL IV, IUNIE.  2003 – gratuit

CONSILIUL LOCAL RUCĂR

,Eu a cărui minte ar vrea să sfredelească omenirea”

                                                         Titu Maiorescu

Foaie pentru dialog

PATOSUL LIBERTATII MODERNE

,,O, Adame! Nu ți-am dat nici un loc sigur, nici o înfățișare proprie, nici vreo favoare deosebită, pentru ca acel loc, acea înfățișare, acele îngădiunțe pe care tu însuți le vei dori, tocmai pe acelea să le dobândești și să le stăpânești după voința și hotararea ta. Natura configurată în celelalte ființe este silită să existe în limitele legilor prestabilite de mine. Tu, neîngădiut de nici un fel de opreliști, îți vei hotărî natura prin propria-ți voință în a cărei putere te-am așezat. Te-am pus în centrul lumii pentru ca de aici să privești mai lesne cele ce se află în lumea din jur. Nu te-am făcut nici ceresc, nici pământean, nici muritor, nici nemuritor, pentru ca singur să te înfățișezi în forma pe care tu însuți o preferi, ca și cum ai fi propriu-ți sculptor și plăsmuitor de cinste. Vei putea să decazi în cele de jos, ce sunt lipsite de inteligență; vei putea, prin hotărârea spiritului tău, să renaști în cele de sus, ce sunt divine. “Dumnezeu vorbondu-I lui Adam”, în Pico Della   Mirandola, Discurs despre demnitatea omului” .

   Cuvintele și ideile schimbă lumea. Dorințe și realizări. Am fost la taxa de succesiune. Nu s-a întâmplat cum mi-am dorit. S-a întâmplat normal. Pentru că așa e normal. Dorința de putere poate ține o lume întreagă în criză.

   ,,-Dacă drumul ăsta nu duce la nici o biserică, n-are nici un rost.”

                                           Berdilă Florin

 

Paradoxuri canadiene,

   Mă numesc Diana Mălăcea, fiica lui Iosif și a Luciei, căsătorită în Vancouver- Canada, mama a trei copii. Prietenilor mei rucăreni, vă scriu ca să vă mulțumesc că existați, și că, prin scrierile voastre, ne faceți viața mai frumoasă. Iată câteva rânduri care să vă mai descrețească frunțile și să vă întărească inimile:

 Avem clădiri mari, suflete mici, autostrăzi largi, minți înguste, cheltuieli mari, sărăcie multă,              cumpărături multe, bucurii puține, case mari, familii mici, accesorii multe, timp puțin, funcții înalte, minți uzate, cunoștințe multe, puțină judecată, experți mulți, probleme multe, medicină multă, sănăte puțină, beții multe, cheltuieli nesăbuite, rîs puțin, nervi mulți, culcări târzii, sculări devreme, citim puțin, privim mult, multiplicăm averi, reducem valori, vorbim mult, facem puțin, iubim rar, urâm des, câștigăm existența, ucidem viața, mergem în lună, murim  în stradă, cucerim cosmosul, ucidem corpul, cucerim atomul, ucidem judecățile, scriem mult, învățăm puțin, plănuim mult, realizăm puțin, producem informații, încetăm comunicarea, oamenii-s mari, caractere-s mici, profituri rapide, relații stupide, două venituri, nouă divorțuri, copii frumoși, cămine destrămate, scutece de unică folosință, moralitate asemenea, aventuri de o noapte, plozi din flori, pastile contraceptive, corpuri supraponderate, vitrine multe, suflete moarte, copii-comoară, bani murdari, eternitate, viață de-o zi, televizor mult, rugăciuni puține, Dumnezeu,  puțină iubire.

   Asta e tot și încă pe atâtea, la   infinit !

 

Privatizarea apei, pieței comunale

   Un articol în mai multe părți al primarului Rucăr.

   În data de 23iulie 1992, Consiliul Local Rucăr, ca urmare a proiectului de hotărâre întocmit de primar hotărăște înființarea Regiei Autonome de Gospodărire Comunală a Consiliului Local Rucăr care va administra patrimoniul – piața comunală, apa potabilă, băile comunale prin hot. 25. Prin hotărârea nr.3 din 24 ianuarie 1994, Consiliul Local Rucăr, denumește Regia de Gospodărire Comunală ,,Dâmbovița Rucăr” R.A. numindu-l pe Tiucă Nicolae director. În data de 31 martie 1994 se încheie procesul verbal de predare-primire a: alimentării cu apă potabilă, piața comunală, băile comunale în administrarea regiei a patrimoniului domeniului public sus amintit, ce aparține Consiliului Local. În data de 30 septembrie 1994, dată la care dl. Primar este suspendat, dar cxare a participat la ;edin’a Consiliului, dl. Moiceanu Laurențiu care funcționa cu delegație pe postul de primar, informează Cons. Local de prevederile Ordinul Guvernului nr. 69/94 prin care toate regiile autonome din localitățile sub 30000 de locuitori se desfințează, dându-se posibilitatea Consiliului să hotărască înființarea serviciului de Gospodărire Comunală sau a unei societăți comerciale cu aceeași activitate: alimentarea cu apă potabilă și piața comunală. Consiliul a emis hotărârea 30/30 septembrie 1994 înființarea Societății Comerciale de Gospodărire Comunală, cu aceeași dată, pe lângă Consiliul Local. La art. 3 din hotărâre se menționează: bunurile aflate în administrarea regiei autonome desființate se va preda societății comerciale nou înființate sub controlul Cons. Local prin organul executiv. La art.4 viceprimarul se obligă cu ducerea la îndeplinire a prevederilor acestei hotărâri. Totul este bine până în acest moment. Numai că peste noapte, după consultările făcute de dl. Tiucă Nicolae, conform dispoziției sale din încheierea ședinței publice din 21 martie 2002, sună așa: a recunoscut că ,,a mers singur la Camera de Comerț și Industrie Argeș – Registrul Comerțului unde acolo s-a dat valoare nominală unor acțiuni și acolo s-a creat un artificiu”.  Domnilor rucăreni, dl. Tiucă Nicolae, în calitatea de director al regiei trece ca acționari ai regiei pe: Tiucă Nicolae – 10 acțiuni, Solovăstru Iosif  - 10 acțiuni, Ghica Dumitru – 10 acțiuni cărora le atașează la actul de înființare al societății cazier judiciar al dl. Primar cu nr. 143065/15 decembrie 1994 pentru care nu făcuse niciodată cerere de eliberare. Cu aceeași surpriză neplăcută s-a pomenit și Solovăstru Iosif. Cu aceste acțiuni, cu hotărârea Consiliului Local nr 30 cea originală și cea neoriginală (adică cea netrecută prin Consiliu) unde primarul, Tiucă, Solovăstru constituiau Consiliul de Administrație, echipa de cenzori Bălan Nicolae, Moiceanu Laurențiu, Brătulescu Daniela, la care se adaugă noul statut al societății neaprobat de Consiliul Local și neautentificat de Notarul Public plus cazierele judiciare se înființează cu nr.82 din 3 martie 1995 ,,S.C.Dâmbovița Rucăr” S.A. Ce s-a întâmplat mai departe, vom reveni.

                              Primar,

                                      Ghica Dumitru

 

SFATURI CĂTRE TINERELE MAME PRIVIND

“ALIMENTAȚIA NATURALĂ A SUGARULUI”

   Cu toții știm că primul drept este ,,dreptul la viaț㓠și viața începe cu o alimentație adecvată: oferă-i copilului tău ce-și dorește cel mai mult: ,,laptele matern“. Laptele matern este ideal pentru alimentația lui, fiindcă este singurul aliment care satisface în totalitate nevoile de creștere și dezvoltare ale sugarului.

   Calitățile laptelui matern nu pot fi regăsite în preparatele artificiale!

   Copilul tău va avea numai de câștigat, fiindcă laptele matern:

-îl apără de boli care pot apărea în primul an de viață sau în perioada cipilariei;

-îl va ajuta să se dezvolte armonios;

-îl va feri de rahitism și anemie;

-influențează pozitiv dezvoltarea psihică a copilului tău (inteligență superioară);

-creează o legatură sufletească între tine și copilul tău.

   Alăptarea este importantă și pentru familia ta; pe lângă satisfacția de a avea copii bine dezvoltați, există și avantajul de a cheltui mai puțin.

   Pentru tine, ca femeie și ca mamă, alăptarea este importantă pentru că:

-te protejează împotriva unor boli grave;

-reduce riscul apariției cancerului de sân și de ovar;

-te ajută să eviți o sarcină imediată nedorită;

-îți conferă un sentiment de împlinire.

Regulile unei alăptări corecte sunt simple:

-în primele 5 – 6 luni alimentează-ți copilul doar cu lapte matern; nu-i da ceai, apă sau suc de fructe;

-exclude suzeta, tetina și biberonul;

-pune-l la sân de fiecare dată când cere acest lucru renunțând la obiceiul de alaptare la anumit ora;

-spală-ți și clătește-ți bine sânii, înainte și după alăptare;

-alăptează-l și în al doilea an de viață.

   Pentru a-i oferi bebelușului tău un lapte de calitate, este de preferat să consumi urmatoarele alimente:

brânză de vaci sau telemea (conține calciu de care ai nevoie în această perioadă); 500 – 600 ml lapte de vacă sau 250 – 300 ml iaurt; 5 – 6 ouă pe săptămână; legume și fructe variate, proaspete;

carne de găină, de pui, de vacă și de porc slabă; grăsimi: ulei, smântână, unt; 1–2 litri de lichide pe zi: ceaiuri de plante, compoturi, suc de fructe; sare iodată, pentru a evita problemele apărute din lipsa din organism a acestui element.

   ATENȚIE! Lipsa iodului din alimentație poate duce la pierderea sarcinii sau la malformații ale copilului; pentru a preveni aceste efecte negative trebuie să folosiți numai sare iodată.

   Pentru tine și copilul tău sunt dăunătoare:

alcoolul și tutunul; prăjelile, mai ales cele în grăsimi animale; conservanții; afumăturile și mezelurile; băuturile acide sau foarte dulci; excesul de sare.

   Nimic nu este mai de preț pentru dezvoltarea copilului tău  decât laptele matern și dragostea ta.

   Alăptarea îi conferă copilului tău șansa unui început bun în viață și în același timp, protejează sănătatea ta!

                                  Dr. Ciulcu Gheorghe

 

Generația unui protest sau protestul unei generații

   <Viața nu are nici o valoare,  așa că nu mai e respectată sub nici o formă, trăiește-ți clipa fără să-ți pese de alții, pentru că lor oricum nu le pasă de tine, distrează-te cât mai mult și sub orice form㠖studiul sau munca –sunt pentru fraieri  - n-o să  ai bani din asta  și n-o să  fii respectat>. Aceste mesaje răzbat din muzica, din comportamentul ,,starurilor’’ la modă, iar cei care nu reușesc să găsească o cale dreaptă -pentru că uneori nici n-o caută- dau vina pe lipsa de perspectivă a țării, lipsa banilor sau a pilelor și mai tot timpul pe lipsa de înțelegere a celor din jur. Adolescența e cea mai frumoasă vârsta în viată, nimic nu se compară cu ea și trebuie trăită cu fericire, inocență, vise și speranțe. Maturitatea, cu toate ale sale, oricum va veni așa că n-are rost să îmbătrânești prea devreme, nu de alta, dar vei avea nevoie de trup, minte, spirit toata viața și e cumplit de dureros să constați că le-ai pierdut prea devreme din exces de ,,distracții’’ și de ,,trăit’’ clipa la modul distructiv. Ca un adolescent care a hotărât să rămână cu sufletul ca la 18 ani, adresez de la o vârstă oleacă mai bătrână, apelul de a nu vă distruge viitorul pentru o iluzie de moment, oricât de atrăgătoare ar fi ea și dacă vreți să protestați – foarte bine – dar faceți-o în mod civilizat și faceți eforturi în direcția vieții și a fericirii reală, de durată și vă garantez că ve-ți fi răsplătiți înzecit.        

                Un adolescent din alte vremuri

                                  prof.  VLAD TUDOR.

 

Drumuri Africane trăite și povestite de Doru Călineci

    Încă de la primul contact cu oamenii acestei țări am înțeles subiectele tabu,  greu de abordat în orice discuție: despre femei, politică și alcool.  Pe stradă, în magazine, chiar și în florării întâlneai chipul președintelui, amintindu-mi de epoca comunistă din care abia am ieșit. La fel de acut se observa și antipatia față de americani și tot ce însemnă occident, simboluri, mărci, alimente, muzică, engleză, politică.  Femeile grăsuțe, creole cu ochi frumoși și negri, dar surprinzător, nu aveau fața acoperită,  mergeau pe străzi fără a fi acostate de bărbați.  La recepții am privit cu stupefacție dansul oriental autentic, pus în valoare  de acele  dansatoare cunoscute în toată lumea prin mirajul, exoticul și erotismul mișcărilor, prin mobilitatea șoldurilor și nu în ultimul rând prin splendoarea costumelor. O lume aparte, plină de mister și încărcată de istorie cu multe contradicții, dar solidară cu tot ce înseamnă lumea arabă mai păstra parcă urme din copilăria umanității. O poartă spre acest continent, Tunisia, a lăsat pe retina mea imaginea  unor locuri fascinante, misterioase, exotice care mă cheamă din depărtare ispitindu-mă cu necunoscute și spectaculoase tărâmuri rămase nevizitate.

 

            COPACI  ÎNSÂNGERAȚI

   Înserarea se întindea ca o pânză de păianjen care ascunde pe jumatate lucrurile. Soarele scufundat de mult în asfințitul vânăt trimitea încă luciri trandafirii norilor nemișcați, deasupra în înălțimi. Razele  lunii parcă sărutau mângâierea caldă limbilor de foc. Se împreuna ziua cu noaptea și cerul lua în brațe pământul.

   Nu a durat mult și corabia de argint a apărut tăcută cu raze reci ca bruma, iar în apa lacului o altă lună se  întindea cu pete de argint vechi. Sunt la fel ca o picătură de culoare căzută pe o coală umedă; se răsfrâng în mii de părți. Liniștea din inima naturii mă face să privesc în jur: copacii parcă sunt cusuți cu fire de sânge. Tresar și privesc din nou. Era adevărat, tulpinile și crengile erau străpunse de fire de sânge…. Și o rază pătrundea printre umbra  neagră a copacilor și îmi încânta ochiul. Era raza reginei nopții, luna.

   Deodată  jnururile care înodau copacii au dispărut. Fusese un vis? Copacii însângerați nu mai plângeau. Nici norii zgâriați de razele lunii nu au mai putut rezista. S-au dus la culcare lăsând sclipirile cerului să cânte pe scena de un întuneric orb. 

        Andreea Georgiana Gheorghe

 

POVESTEA LUI AȘCHIUȚĂ

   Cine nu cunoaște povestea lui Așchiuță? Poate că nu atât de veche ca planeta noastră, dar este atât de frumoasă, încât a fost transmisă din generație în generație. Farmecul ei a emoționat întraga lume. Așchiuță era un copil neascultător și făcea toate lucrurile pe dos. La școală nu era deloc atent. Era foarte morocănos și nu avea prieteni. De fiecare dată își bătea joc de copii și chiar și de cei în vârstă. Părinții lui nu mai știau ce să facă pentru a-i fi pe plac. Nimic nu-i convenea. Jucăriile pe care le primea erau fie prea mari, fie prea mici. Mâncarea era fie prea dulce, fie prea amară.

   Într-o zi Așchiuță începu să plângă:

- De ce mi se întâmplă tocmai mie? Vreau să fiu și eu ca ceilalți copii. De ce nu mă mulțumește nimic? Nu știu cum să fac să fiu un copil pe placul părinților. Am încercat, dar nu am reușit. Nu pot! Nu pot!

  Dintr-o dată, aparu o fetiță. Văzându-l trist se apropie de el și îl întrebă:

- De ce plângi?

- Ce te interesează? Lasă-mă în pace!

- Cum vrei tu. Dar te vei simți mai bine dacă îmi vei povesti ce ți s-a întșmplat.

- Tu nu întelegi  că nu vreau să vorbesc cu tine? Cum ai putea tu să mă ajuți?

- Lasă-mă să încerc.

- Bine. Uite care e problema mea; nu pot să fiu un copil ascultator. Așa sunt eu și nimeni nu mă place. Am tot ce îmi trebuie dar nu sunt niciodată mulțumit. Nu am nici un prieten. Nu am cu cine mă juca. Știu că eu sunt de vină, dar îmi e foarte greu să recunosc. Nimeni nu mă iubește! Nimeni!

- Și de ce nu încerci să te schimbi?

- Pentru că nu pot. Mereu e ceva care mă nemulțumește!

- Fii atent! De fiecare dată când ești nemulțumit gândește-te că alți copii sunt mai nefericiți decât tine. Sunt unii care nu au părinți și nu primesc niciodată jucării. Sunt unii care trebuie să muncească pentru a putea supraviețui. Tu  nu ești unul dintre ei. Îți este ușor să refuzi o jucărie sau mâncarea pentru că știi că vei primi alta în schimb. Nu toți au însă posibilitatea asta. Încearcă să te gândești și la ei!

- Ai  dreptate. Îți promit că mă voi schimba.

   Și de atunci Așchiuță s-a schimbat. Nu mai era morocănos. Avea o mulțime de prieteni. Își ajuta părinții, iar la școală lua numai note bune. Cel mai mult îi plăcea să sculpteze. Era fericit când piatra prindea viață cu ajutorul mâinilor lui. Sculpta atât de frumos încât Dumnezeu l-a chemat la El într-o zi. Si de atunci Așchiuță sculpteaza mereu. Stelele sunt opera lui. Iar atunci când nu îi place ceea ce a făcut aruncă bucățile spre pământ. Acestea sunt stelele căzătoare.In seara aceasta a mai cazut o stea. Așchiuță sculptează încă pentru noi.

                      Iustin Preoteasa cls.a IV-a

 

Valea  Cheii,

Doarme ursul cel carpatic / îmbrăcat în părul luciu / jos, în Crovul cel salbatic / sus, în Puțuri sus în Ciuciu // Păstrăvul stăpân pe gârlă / dă mirosul Văii Cheii / iar pe margine de târlă / se aud lătrând cățeii //cerbii pasc în Prepeleac / râșii sar prin Căpățână / iară florile de leac / învelesc frumos țărână // În Ghimbavu dorm mistreți / potârnichea stă-n Zacote / Ulii-atacă în Pereți / mierla cântă după note  //Iar pe moșul Sântilia / e rotitul de cocoși / lupii bat in fugă glia / și atacă fioroși //La cantonul Rudărița / au venit corbii nițel / s-au simțit în Urdărița / hoituri crude de vițel//croncănit și-n jos, pe vale / la doi pași de La Uluce / c-au venit aseară bale / și au pus turme cruce //și la Colțul cel Surpat / lângă stâncile cărunte / și-au făcut prin frunze pat / negre caprele de munte// și, curgând ușor, curgând / ape intră în Cheiță/ și asemeni unui gând / se cufundă-n Dâmboviță.//  stud. Ududec Răzvan

                               

7 zise:

·         Cine are copiiare și viitor , cel și cu nepoți – unul dorit, fiind cine să-l pomenească în timp.

·         Se culcă sătul și bogat – în rele -; a doua oară nu se mai culcă.

·         Omul e ca o pâine care, o dată frântă, la loc nu  se mai lipește.

·         Nu faci nimic, fiindcă trăncănești și trăncănești fiindcă nu faci nimic.

·         Violența este o mârșăvie dezavuată de ființele lui Dumnezeu – raționale.

·         Din ,,păcatele” șefilor se înfruntă subalternii.

·         Când mi se face un RĂU, indiferent rămân, dar – niciodată!-  când același rău e dezlănțuit asupra altora.

                      Ex. Prof. Mircea Rădescu

 

 

 

 

STIINTA DESPRE SOLURI,

   Modestul Ududec Razvan,stud.la U.Transilvania Brasov,Facultatea de Silvicultura si Exploatarea Forestiera, care, in sesiunea februarie 2003, coboara cu picioarele pe pamant si are puterea de a (se) autopersifla  la examenul de pedologie:Pentru-a loa pedologia/ E nevoie de doi ani/ Daca nu iti place cartea/ Ori esti student de doi bani/ Lumineaza-mi, Doamne,mintea/ Ori invata-ma sa stiu/Gandul meu este doar unul/ Indurare, domn Tarziu (prof.Tarziu)/Eu sunt doar…un suflet viu/ Noi ne dorim de mult/ca sa scapam de Pedo/ am vrut ca sa castig/ de-atatea ori pierdut-am/ si-mi vine ca sa strig/ asa de rau imi pare/ si-mi vine sa ma bat/ cu pumnii peste fata/ ca sint….handicapat / m-apuc de invatat / in fiecare luni/ si trag sa iau un cinci/ sa scap de statiuni/ si ce am scris mai sus/ as sterge,dar n-am guma/ de cinci am scris’frumos”/de mine-am scris as sterge,dar n-am guma/de cinci am scris”frumos”/de mine-am scris in gluma”.Nu-mi lua cercei si salbe / ca de-amu am plete albe / nu-mi lua rochie de lina / ca de-amu io mi-s batrana /  incaltari nu-mi mai alege / ca de-amu io nu pot mere / nu-mi lua naframi streine / ca de-amu io nu vad ghine / iai mai bine norei, lasa / ca ea-I tinara, frumoasa / iar io, fiule-s batrana / sini m-o vede-n tarina

 

Mama,

                                       de Grigore Vieru,

 

Home ]

Trimite un email la A&Z Info Systems SRL pentru orice intrebare, comentariu, sugestie in legatura cu aceasta pagina.
Copyright © 2003 A&Z INFO SYSTEMS SRL
Aveti Aici Apetisant.ro
Intra sa vezi poze si profile fete frumoase de pe Apetisant.ro! Inregistreaza-te chiar acum!
Matrimoniale Vaslui
Intra sa vezi matrimoniale vaslui din Romania. Agata ceva sexy chiar azi!
Ulei De Patchouli
Regenerator si vitalizant cutanat, antiimbatranire, circulator, cu multiple beneficii pentru piele. Ingredient aromatizant celebru al compozitiilor cosmetice si parfumurilor.
Intrebari Frecvente Despre Vimax
Vimax este produsul ce va ajuta in rezolvarea problemelor din punct de vedere sexual, oferindu-va un rezultat pozitiv, iar pretul este foarte accesibil.